Gehackt in de lunch of koffiepauze hoe voorkom ik het.

Hoe waarschijnlijk is het dat ik gehackt wordt. Je denkt altijd dat zal mij niet gebeuren. Je let even niet op en plotseling staat er malware op je laptop, iemand heeft binnen een paar seconden je computer besmet. Ze kunnen bijvoorbeeld meekijken als je op Facebook zit, bestellingen pleegt in een webwinkel of als je internet bankiert.

Criminaliteit zal er altijd zijn, ook in de digitale wereld, dan in de vorm van cybercriminaliteit. Het is belangrijk dat je bewust met deze risico´s omgaat, omdat deze groter zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Cybercriminaliteit is tegenwoordig zo wijd verspreid dat je op zijn minst voor een basis bescherming van je digitale privacy moet zorgen. Vergelijk het met het afsluiten van de voordeur als je van huis gaat.

Hoe gemakkelijk het is om hacken tonen de maandelijkse rapporten van cybersecurity firma´s en de politie. Cybercriminielen hebben de technische kennis niet eens meer nodig om een hack op te zetten. Ze kopen via het Darknet gewoon de diensten of services die ze nodig hebben. Daarmee is iedereen die niet zorgvuldig met zijn digitale privacy omgaat een potentieel doelwit geworden. Zo kunnen je digitale data gestolen worden zonder dat je er zelf erg in hebt. Als je tijdens de lunch of koffie pauze je laptop of PC verlaat denk dan aan het volgende:

Vermijd lunch of koffiepauze hacking. Onze tips!

  • Gebruik sterke en veilige wachtwoorden.

  • Gebruik een actuele virus scanner die continu op de achtergrond draait.

  • Deel je wachtwoord nooit met iemand anders en niet opschrijven.

  • Sluit altijd de applicatie en vergrendel je computer als je weg te loopt van je computer.

  • Klik niet op onbekende links en download niet zomaar vreemde bestanden.

  • Update je software, zorg ervoor dat je altijd de meest recente versie gebruikt.

  • Maak regelmatig back-ups op een beveiligd netwerk of disk die kan worden losgekoppeld